Se: Sameblod

TIPS:

Fruktansvärt mäktig film, och inte minst väldigt känslosam. Den var verkligen välgjord, och mycket research ligger bakom.

Min mormor är same men blev bortadopterad som ung, till Skåne där min mamma senare växte upp. Så vi har fortfarande släkt där uppe. Jag och mamma har nu på senaste tiden pratat om att åka upp och hälsa på mammas kusiner och mostrar. Det är något jag verkligen vill.

Det talas ju sällan om samernas situation, som än i dag är väldigt utsatt. Året är 2017 och samer blir fortfarande drabbade av kränkningar, som tar form i till exempel mord på deras renar. Det är verkligen något som få vet om, och många tror att efter rasforskningen som utövades på samer för över 100 år sedan, så har deras situation blivit märkbart bättre. Detta stämmer ju självklart, men fortfarande finns det alltså ett bestående hot som vilar över ett folkslag som i många fall inte vågar utöva sina egna traditioner och använda sitt eget språk. Istället väljer många att helt assimileras in i den svenska kulturen och samhället, och fokuserar därför inte heller på att lära sina barn det språk som än i dag är tabubelagt.

Det är inte en film som jag kommer se om på ett bra tag, då den istället etsar sig fast. Gå och se den!

Gillar

Kommentarer