Ang religion

Kommentar på Desirée Nilssons blogg

"Men varför ska just religion vara okränkbar och förbjuden att kritisera? Säger någon att de är socialdemokrat har omgivningen all rätt att ifrågasätta och sätta sig emot, men vägrar någon att ta kvinnor i handen på gund av sin religion ska detta givetvis respekteras. Jag anser att alla har rätt till sin egen tro och möjligheten att praktisera den (såvida man följer svensk lag, vilket man i min mening inte gör om man diskriminerar vissa grupper av människor), men jag anser också att man genom det ställningstagande man tar när man väljer att tillhöra en religion också får stå ut med att andra kan komma att kritisera den.

Sedan så är jag oerhört less på argumentet om att Guds existens inte går att motbevisa och att det därför är förbjudet att säga att Gud inte finns. Nej man kan givetvis aldrig någonsin säga med hundra procents säkerhet att något inte existerar, men man kan däremot säga att det rimligtvis inte gör det. Att jag är ateist innebär inte att jag vet att Gud inte finns, det innebär att jag väljer att leva mitt liv som det vore så eftersom alla rimliga argument talar emot Guds existens. Det är dessutom den som kommer med påståendet som ska bevisa sin tes och inte omgivningen som ska motbevisa den. Vore det tänkbart att jag skulle hitta på någon historia om älvor och troll i skogen och sedan förbjuda andra att ifrågasätta den eftersom den inte går att motbevisa (har ni verkligen letat överallt i skogen)? Jag har lika mycket rätt att tro på min egen historia som andra har att kritisera den. Varför skulle religion var ett undantag?"

Gillar

Kommentarer

tinde
,
helt rätt, så himla rätt
sugkatt
sugkatt,
Lia
,
Kritisera hur mycket du vill, tror inte någon kmr riktigt ta illa vid sig när en random tjej kritiserar ens religion MEN vi i Sverige har en konstution alltså lagar som ska följas, vare sig du är ateist eller whatever. I Sverige har har vi religionsfrihet, varken du eller någon annan idiot kommer någonsin få rätten att kränka eller ifrågasätta någons religion på ett nedvärderande sätt (vilket oftast händer). Du drog upp exemplet om att en man iinte vill ta i andra könets hand, det ska man som medborgare i ett demokratiskt land kunna få göra det utan att få skit för det. Så snälla get your facts straight, läs på lite om religionsfriheten och återkom. 😊
alvafrostander
alvafrostander,
Inte jag som skrivit kommentaren! Vidarebefordrade den enbart. Och ang exemplet med handskakningen så tror jag att personen syftade på politikern Yasri Khan.
nouw.com/alvafrostander